Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

De Wijers

De Wijers is een uniek gebied in Vlaanderen met meer dan 1000 vijvers, samen goed voor zo'n 700 hectares water en riet. Dat zijn 1.400 voetbalvelden! 'Wijer' is een oude benaming voor een vijver waarin vis wordt gekweekt. die viskweek startte ooit onder impuls van Abdijsite Herkenrode.

Het is een thuis voor heel wat zeldzame waterdieren, vogels en planten. Zonder deze vijverstreek als 'kraamkamer' zouden soorten zoals de Roerdomp en de Boomkikker in Vlaanderen al uitgestorven zijn. dit decor is een paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers én... gezinnen. Want ook de vele lokale cultuurhistorische domeinen zitten boordevol leven. Het is deze combinatie van natuur, landschap en cultuur die de regio zo uniek maakt.  Naast de natuurlijke rijkdom is De Wijers een streek met een rijke culturele geschiedenis, een prachtig gevarieerd landschap, een bloeiende economie en een sterke sociale dynamiek. Bovendien vind je er toeristische topattracties als Bokrijk, Kelchterhoef, Hengelhoef, Domein Kiewit en Circuit Zolder terug. En dit alles vlakbij de steden Hasselt en Genk. De Wijers heeft vandaag dus al heel wat sterke troeven. Toch moeten erover waken dat deze troeven in de toekomst bewaard blijven. Daarnaast leeft ook de overtuiging dat er in De Wijers nog veel bijkomende mogelijkheden verborgen zitten.

Zin om De Wijers op een actieve manier te ontdekken? Met de fiets volg je het fietsroutenetwerk of één van de uitgestippelde fietslussen van de fietskaart "Vijvergebied De Wijers" en trek je op ontdekking tussen de duizenden vijvers. Misschien wandel je liever langs de mooiste Wijers-plekjes? Kies uit één van de 7 wandelkaarten van het Regionaal Landschap Lage Kempen die gebundeld worden in de wandelbox.

Vogels

Aalscholver
Brandgrans
Fazant
Geoorde Fuut
Grauwe Gans
Groene Specht
Grote Bonte Specht
Kauw
Kievit
Kokmeeuw
Krakeend
Meerkoet
Nijlgans
Roodborstje
Rotgans
Scholekster
Spreeuw
Staartmees
Steenloper
Tureluur
Waterhoen
Boomklever
Kuifeend
Merel
Roerdomp
Canadese Gans
Gaai
Winterkoninkje
Koolmees
Heggemus
Siberische gans
Tafeleend
Wilde Eend
Witgat
Wintertaling
Wulp

http://www.feratel.com/en/webcams-weather/belgium/zonhoven-de-wijers.html

         

Wil je nieuws melden mail naar nieuws [at] bolderberg [dot] be.

Comments