Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Domein Bovy

Enkele zichten voor en na één week werk

Kinderboerderij voor
Kinderboerderij na
Padje naar de bijenhal voor
Padje naar de bijenhal na
zicht op Bovy voor
zicht op Bovy na
Puinhoop aan hooischuur voor
Puinhoop aan hooischuur na
Wilgenbosje voor
Wilgenbosje na

Domein Bovy na één week werk

Deze week zal het stil zijn op Domein Bovy. Want in de loop van deze week gaan Regionaal Landschap en de werkgroep binnen de gemeente overleg plegen. Dit is nodig om zoveel mogelijk te kunnen doen binnen een vastgesteld budget. Volgende week beginnen de werkmannen opnieuw en één van de zaken die zij gaan aanpakken zijn de randen van de Sint Jansvijver en de vijver met het knuppelpad hebben we alvast vernomen. Maar, zoals je op de foto’s kan zien, kan je er nu al wat beter wandelen zonder in de takken te hangen. Ook het stort aan de hooizolder is opgeruimd. Hier zijn verschillende containers vuil opgeladen en afgevoerd. Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen op Domein Bovy? Plaats dan zeker deze link http://www.bolderberg.be/wellness-valley/domein-bovy in je favorieten.

Grote middelen aan het werk op Domein Bovy

Vanmorgen konden de vroege vogels op Domein Bovy de kolonne werktuigen zien aankomen samen met 12 werkmannen. Regionaal Landschap begonnen met man en macht aan de opkuis en het groenbeheerop Domein Bovy. Zij gaan deze week alvast wat paden en pleinen onder handen nemen. De eerste zaak is het veilig maken van het park door er de dode bomen uit te halen. Ondertussen zijn andere machines bezig om de wandelwegen terug op breedte te brengen zodat je er tenminste met twee naast elkaar kan wandelen. Er wordt telkens een week gewerkt en dan volgt er eerst een terugkoppeling naar het gemeentebestuur voordat er verder gewerkt zal worden. Dus regelmatig zullen de werken een week stil liggen. 

De dieren op Domein Bovy krijgen tijdelijk een ander onderkomen.

Sinds de gemeente opnieuw eigenaar is geworden van Domein Bovy is er al veel gebeurd. Zo kan je aan alle ingangen het bordje van de gemeente zien staan. Op dit bord excuseert het gemeentebestuur zich voor de ongemakken die zich tijdens de onderhoudswerken kunnen voordoen. Ook laten ze weten dat de speeltuin tijdelijk gesloten is totdat de speeltuigen gekeurd, aangepast en eventueel vernieuwd zijn. Ook heeft het gemeentebestuur het Vogel- en Zoogdieren opvangcentrum gevraagd om de dieren te laten overwinteren bij hun. Ondertussen kan het dierenpark opnieuw grondig aangepakt worden. Zodat de kinderen tegen het voorjaar terug kunnen spelen in de speeltuin en genieten van de dieren. De ouderen zullen dan weer kunnen wandelen en joggen naar hartenlust.

Blijkbaar ligt Domein Bovy wel erg nauw aan het hart van verschillende inwoners. Er zijn momenteel al verschillende mensen die zich hebben aangediend om mee te helpen aan de fatsoenering van hun geliefd Domein. Zo gaan verschillende mensen in de aankomende vakantieweek wat papier en andere rommel opruimen samen met hun kinderen. Wie zin heeft kan zich steeds melden via domeinbovy [at] bolderberg [dot] be om dan in het voorhaar een grote schoonmaakactie uit te voeren. Nu gaan eerst de grote machines hun wek doen.

Schepen ruimt het vuil op Domein Bovy persoonlijk op

Vanaf woensdag 2/11 zal je geen geiten, schapen of kippen meer zien op Domein Bovy. De dieren zullen tijdelijk naar Vogel- en Zoogdieren opvangcentrum gaan. Ondertussen kunnen enkele vrijwilligers de afrastering en de hokken terug in orde brengen. Zo zijn er al enkele mensen die zich als vrijwilliger hebben opgegeven om onder andere het vuil op te ruimen. De schepen van toerisme en middenstand Nico Geeraerts voelde zich ook niet te beroerd om zelf de handen uit de mouwen te steken. Zo konden we hem spotten terwijl hij de vuilbakken aan het ledigen was en al het vuil errond aan het opruimen. Wie zich geroepen voelt om ook een handje te helpen kan zich altijd opgeven via domeinbovy [at] bolderberg [dot] be Want in het voorjaar zal er een grote gezamenlijke opruimactie zijn. Maar eerst laten we de grote machines hun werk doen.

Domein Bovy is officieel terug van de gemeente.

Vanavond werd op de gemeenteraad unaniem door alle partijen de terugkeer van Domein Bovy naar de gemeente aanvaard. Er werd wel aan Nico Geeraerts van SPA gevraagd om een duidelijke visie uit te werken waar de gemeente met het Domein en zijn uitbatingen naartoe wil. In de tussentijd zal RLLK al beginnen (14 november) met het fatsoeneren van de paden. Aan het Vogel En Zoogdierenopvangcentrum is gevraagd om de dieren te verzorgen. De speeltuin is momenteel gesloten tot ook hier alles in orde is gemaakt. Annette Palmers van CD&V vroeg of er geen geld dat men gaat krijgen van het SALK voor het kolenspoor kon overhevelen om Bovy sneller een degelijk uitzicht te geven. Ook het RUP over Domein Bovy komt in een eindfase en zal begin 2017 bekend gemaakt kunnen worden.

Domein Bovy op de agenda van de gemeenteraad.

Op donderdag 27 oktober komt het gemeenteraad samen. Eén van de punten gaat over Domein Bovy. Op het schepencollege is de terugkeer van het domein naar de gemeente al goedgekeurd. Nu is het aan de gemeenteraad om dit eens zo prachtige domein terug naar de gemeente te laten komen. Vanaf dat moment kunnen al de diensten zoals de groendienst, dienst gebouwen en toerisme in actie schieten. Maar, een domein dat jaren verwaarloost is, is niet op één twee drie terug gefatsoeneerd en opgebouwd. Laten we met zijn allen hier wat geduld mee hebben. Dit alles natuurlijk in de hoop dat er geen spelbrekers in de gemeenteraad zitten.

Voorstellen rond Domein Bovy kunnen altijd verstuurd worden naar domeinbovy [at] bolderberg [dot] be

Geschiedenis

Foto van Domein Bovy uit 1889

De Bolderbergse Winning of Het goed Bovy

Vooral door de Bolderbergse Winning kan Bolderberg prat gaan op een ver verleden. Reeds in 1154 ontvangt de Abdij van Averbode heelwat bezittingen van de graaf van Loon , weliswaar na een subtiele opmerking dat zelfs” barbaren “ uit Stokrooi al een mansus ( kleine hoeve) geschonken hadden aan de abdij.

Doorheen de hele middeleeuwen is de winning eigenlijk niet meer dan een boerderij, die wel regelmatig bezoek krijgt van de abt van Averbode, maar verder weinig voorstelt.

Onder de Franse Revolutie slaat de staat het kerkelijk goed aan en wordt het als zwartgoed verkocht. Dan komt gouverneur Bovy in beeld. Door zijn huwelijk met Julia Jacobs erft hij het goed en in de volksmond verandert dit in “ het goed Bovy.”

De gemeente Zolder koopt Bovy in 1972 en vooral de V.V.V met sekretaris Bert Peeters als drijvende kracht bouwt Bovy op.

Wanneer de gemeente beslist om geen geld en tijd meer in het Domein te steken en het maar in erfpacht te geven, is het doordvonnis van het Domein getekend. Bovy verliest de echte gemoedelijkheid en het kontakt met de plaatselijke bevolking zeer snel.

De overname door de Nederlandse groep ”de pannekoekenbakkers” is voor het Domein een regelrechte ramp. De wandelpaden liggen er vuil en drassig bij. Het park is totaal niet onderhouden.

De Tiendenschuur

Indertijd was Bovy een goed van de de abdij van Averbode genaamd “ HOVE MONTIENEM IET IN SULREM “ Het hof bij de berg in Zolder.

Ook “ De WENNING” van Bolreberg

De zestiende en zeventiende eeuw waren echte verschrikkingen voor de inwoners op het platteland. Onbeschermd tegen stelende en moordende horden soldaten die uitgehongerd van verloren veldslagen rondzwierven.

De abdijen bouwden schuren , omringd met grachten en ophaalbruggen, de zogenaamde “schansen”. In die schuren staken de boeren één tiende van de oogst om eten te hebben “ tiendenschuren” Bovendien richtte de bevolking schuttersgilden op die enkele geweren bezaten. De noodklok in de eikenboom verwittigde de inwoners van gevaar. De inwoners aan deze zijde van de beek verdedigden zich achter de slotgrachten van Bovy. Bovy was de schans van Averbode, een bescherming voor de bevolking.

De inwoners van de overzijde van de beek vluchtten op de Schans van Herkenrode, hoek Zandstraat. Ook hier waren grachten en een ophaalbrug.

Die onveiligheid heeft zeker honderd jaar geduurd.

Momenteel is er de Pannenkoekenbakker gehuisvest.

Speeltuin

Spijtig genoeg moeten we ook hier in het verleden spreken. De speeltuin van Domein Bovy was een veilige en avontuurlijke speeltuin voor kinderen van 1 tot 10 jaar. De speeltuin ligt pal naast de binnenkoer van het Domein. Dit geeft de ouders of grootouders de gelegenheid om te genieten van een natje en een droogje op het terras terwijl zij de kinderen kunnen zien spelen.

Zelfs de kleinsten kunnen hier vrij gaan spelen. De speeltuin is op een kind- en natuurvriendelijke manier afgemaakt. Er zijn 2 ingangen voorzien, die beiden op de binnenkoer uitkomen. Zo kan de schavuit niet onverwacht de benen nemen zonder dat de begeleiders het gezien hebben.

Maar momenteel is de speeltuin afgekeurd en moeten er dringend onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd worden. Door wie?

Kinderboerderij

De kinderboerderij van Domein Bovy met zijn geiten, kippen, konijen enz. is vrij toegankelijk voor de kinderen. De afrastering is op een natuur- en kindvriendelijke manier gemaakt. Zo kunnen de kinderen contact hebben met de dieren zonder gevaar te lopen.

Momenteel zijn er nog weinig dieren aanwezig. De erfpachters Wim en Pierre hebben geen voeling met het Domein en doen er spijtig genoeg nies aan.

02/11/2016 zijn de dieren tijdelijk verhuisd naar VZOC te Zolder. Dit tot alles terug fijn is opgemaakt om de dieren begin 2017 terug te ontvangen.

Bijenhal

Zo troosteloos als de bijenhal er in de winter uitziet. Zo actief is het bijenvolk van Domein Bovy in de zomer. Dit heeft zeker te maken met het project waar de imker van Domein Bovy in verzeild is geraakt. Dit project "Kleine cel" heeft als bedoeling om de bijen terug naar een kleinere vorm te transformeren. De Europese gemeenschap met zijn honingproject en de universiteit van Gent steunen en dragen samen met de plaatselijke imker dit project.

Om je een gedacht te geven over het immens boeiende van het bijenvolk de volgende slagzin. Een dar (mannelijke bij) heeft geen vader en geen zoon, wel een grootvader en een kleinzoon.

Wil je meer weten over dit project of het bijenleven in het algemeen neem dan contact op met de imker via het bezoekerscentrum.

Het Beemdenpad

Het Beemdenpad in een houten wandelbrug over het moeras. Moeras, symbool van verleden, heden en toekomst.

Normaal kan je niet door een moeras wandelen. Op het knuppelweg ervaar je hoe de mens vroeger met een eenvoudige techniek een tegenstander omvormde tot medestander. Minimoerassen zullen meer en meer te zien zijn als natuurlijke zuiveraar van huishoudelijk afvalwater.

Vroeger heeft het Circuit van Zolder dit moeras onderhouden. Dit als compensatie voor het dichtgooien van een vijver binnen het circuit. Ook hierdoor kan je zien dat de grote spelers in Bolderberg samen werken.

Intussen heeft het Regionaal Landschap Lage Kempen binnen het PDPO-project ‘Parken in De Wijers’ de moerasvijver volledig opengemaakt (zoals de foto aangeeft), en dit met subsidies van Europa, Vlaanderen, de provincie Limburg, de gemeente Heusden-Zolder en C&S Bovy. 

CosmoGolem

Koen Vanmechelen is de schepper van de CosmoGolem. Het is een grote houten reus, wel vier meter hoog en 2,5 meter breed, als symbool voor een helper en redder voor kinderen die nood hebben aan hoop, moed en hulp. Hij is een bruggenbouwer tussen verschillen en strever naar meer tolerantie en mildheid hierin.

De Golem is een beeld dat zelf niet communiceert maar uitnodigt tot communicatie. Met zijn neutrale hoofd staat hij open voor iedereen, hij oordeelt nooit. Op de plaats van zijn hart is een deurtje waarin hij verhalen kan ontvangen. Zijn stevige voeten geven houvast. En zijn enorme handen staan open om te verwelkomen… Het is een overtuiging dat ieder mens, ieder kind het recht heeft zijn of haar verhaal met iemand te kunnen delen. Want pas als je je verhaal vertelt, krijgt het invulling, kleur en betekenis.

         

Wil je nieuws melden mail naar nieuws [at] bolderberg [dot] be.

Comments