Domein Bovy: goed nieuws; de Wijers onthaal & beleven - fase 1 goedgekeurd

Domein Bovy: goed nieuws; de Wijers onthaal & beleven - fase 1 goedgekeurd

22/12/2021

We vernamen eerder deze week het goede nieuws dat het LIP De Wijers Onthaal & Beleven – fase 1 is goedgekeurd. Dit wil zeggen dat Vlaanderen in 2023 een aardig bedrag van € 340.000 zal investeren om Bovy nog aantrekkelijker te maken. Onze eigen schepen Marleen Hoydonckx, samen met directeur Tom Michielsen en de hele dienst toerisme crew hebben hier een belangrijke bijdrage en medewerking in gehad. Alvast bedankt hiervoor. Samen met de mensen en specialisten van de Winning en RLLK en alle anderen die meegewerkt hebben, krijgt het domein zijn uitstraling en glorie terug waar het recht op heeft.

Als inwoners van Heusden-Zolder kunnen we terecht trots zijn. Ook de andere 6 toegangspoorten zullen ertoe bijdragen dat de provincie Limburg zeer belangrijke culturele en toeristische troeven kan uitspelen.

Hierbij het persbericht opgemaakt door de VLM waarin je meer detail vind: Welkom in De Wijers, herkenbare en verkeersveilige toegangspoorten in aantocht (vlm.be)

De acties voor Domein Bovy staan goed opgesomd in deze digitale brochure : Landinrichtingsplan 'Onthaal en Beleving fase 1' in De Wijers (office.com)

De Wijers is een waardevol natuurgebied en een adembenemend decor van meer dan 1.000 vijvers waar honderden zeldzame dieren en planten zich thuis voelen. Dit schitterende waterparadijs strekt zich uit over 7 gemeenten in het hart van Limburg en trekt natuurliefhebbers aan voor een wandeling, fietstocht of kort verblijf. Om De Wijers meer herkenbaar te maken heeft de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in samenwerking met de betrokken partners een landinrichtingsplan (LIP) ‘Onthaal en beleving – fase 1’ opgemaakt.
Dit landinrichtingsplan zal drie bekende sites - Domein Kiewit (Hasselt), Domein Bovy (Heusden-Zolder) en Demerstrand (Diepenbeek) - inrichten als volwaardige toegangspoorten voor De Wijers. Aan elke toegangspoort komen infoborden, zit- en picknickbanken, fietsstallingen en andere belevingselementen in de huisstijl van De Wijers.
Er vertrekken steeds belevingsvolle wandelroutes om op ontdekkingstocht te gaan langs het vijverlandschap. Voor het hele gebied werden acht toegangspoorten geselecteerd.De Vlaamse regering keurde vrijdag het landinrichtingsplan ‘Onthaal en Beleving - fase 1’ goed. Vanaf 2023 voert de Vlaamse Landmaatschappij samen met de betrokken steden of gemeenten de nodige inrichtingswerken uit. Per onthaalpunt voorziet de Vlaamse overheid 340.000 euro landinrichtingssubsidies. In een latere fase worden landinrichtingsplannen opgemaakt voor de volgende toegangspoorten.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir:“Via dit plan willen we De Wijers meer op de kaart zetten. De toegangspoorten zullen de herkenbaarheid van De Wijers sterk vergroten en bezoekers de nodige informatie geven over wat er allemaal te beleven valt in de buurt. Dit zal ongetwijfeld meer bezoekers aantrekken. De investeringen die we met dit landinrichtingsplan doen, zorgen ervoor dat we in de toekomst nog meer kunnen genieten van het water, de natuur en het cultuurhistorisch landschap in het ‘Land van 1001 vijvers. Vlaanderen zet hier dan ook graag op in, in samenwerking met onze lokale partners.
 
 De 7 onthaalpunten: klik hier voor plannetje
Toegangspoort Domein Bovy:

Domein Bovy in Bolderberg (Heusden-Zolder) draagt als slogan ‘De Wijers in ’t klein’. Je kunt er wandelen op het knuppelpad over het water, Martin de IJsvogel volgen, dieren knuffelen, de Bolderberg beklimmen, het adembenemende zicht op Terlaemen bewonderen en tot rust komen aan de Kluis.

De nieuwe inrichting zal Domein Bovy niet alleen duurzamer maken door o.a. de waterkwaliteit te verbeteren, maar ook veiliger en meer toegankelijk door gescheiden wandelpaden aan te leggen en wandelpaden toegankelijk te maken voor mindervaliden. Nieuwe recreatieve infrastructuur met bezoekersinformatie en een nieuwe fietsparking met elektrische laadpalen worden voorzien in de huisstijl van De Wijers. Drie kleinere instappunten in de buurt (het kerkplein van Viversel, parking de Kluis in de Kluisstraat, en het toeristisch infokantoor aan de Vrunstraat) krijgen nieuwe infoborden, zitbanken en fietsenstallingen in de huisstijl van De Wijers.

De andere toegangspoorten zijn:

Toegangspoort Schulensmeer, Toegangspoort Abdij Herkenrode, Toegangspoort Heidestrand, Toegangspoort Domein Kiewit, Toegangspoort Demerstrand, Toegangspoort De Maten-slagmolen, Toegangspoort Kelchterhoeve. Zie plan.

 

De redactie bolderberg.be  LS