Overdekte wielerpiste op circuit Zolder: update 12-09-2019

Overdekte wielerpiste op circuit Zolder: update 12-09-2019

03/09/2018

Update 12-09-2019

Volgende info van de gemeente ontvangen ivm de invulling sportvelden die worden voorzien op het binnenplein:

De sportvloer moet minstens 72 * 30 meter zijn

Hierdoor kan je in de breedte:

- 4 basketvelden van 28*16 leggen (30*18 met uitloop)

- 12 badmintonvelden

- 4 zaalvoetbal van 28*16 (is niet nationaal!)

- 6 volleybalvelden

Bovendien kan je in de lengte ook nog enkele hoofdvelden leggen (bv.)

- 2 zaalvoetbalvelden (nationaal)

- 2 basketvelden

- 3 volleybalvelden

(kan ook nog anders ingedeeld worden!)

De bedoeling is dat we wat kunnen spelen met de indelingen zodat je bv. twee units tegelijk huurt/kan gebruiken omdat we dan meer velden ingetekend krijgen.

Terwijl de opzet tot bouwen van een wielerpiste al bijna 10 jaar bezig is, staat het topwielrennen vandaag niet stil. De professionaliseing en innovatie is in het hedendaagse peleton ook volop bezig, en dat vooral met de begeleidingen, voorbereidingen, wedstrijden, rondes, en een vaste uitvalbasis hebben. Zo heeft de ploeg "team sunweb" een eigen thuisbasis met alle faciliteiten als wonen, eten, trainen, en vele wielergebonden zaken ter beschikking in Sittard-Geleen Nederland.

Volgens Marc Wauters, cycling manager op circuit Zolder en ploegleider bij Lotto Soudal, wordt er binnen deze ploeg gebrainstormd om ook zo een thuisbasis te creëen, en denkt men hardop om dit vanuit circuit Zolder te doen nu straks de wielerpiste gebouwd wordt. Ideaal om zowel binnen als buiten te werken, trainen en opleiden. Zelfs een aanpalende sporthotel kan tot de mogelijkheden behoren...

Prima voor onze gemeente Heusden-Zolder en Bolderberg.

lees verder

 

In 2023 zal in Heusden-Zolder de tweede overdekte wielerpiste van Vlaanderen staan. De piste zal een onderdeel worden van een nieuw multifunctioneel sportcomplex. Voor de bouw, het onderhoud en de uitbating ervan hebben Sport Vlaanderen, de gemeente Heusden–Zolder, het circuit van Zolder en de vzw Cycling Friends samen een vereniging zonder winstoogmerk opgericht.

 

De piste :(foto is een illustratie hoe de piste er zou kunnen uitzien)

 

Met deze overdekte wielerpiste wil de vzw een sportinfrastructuur creëren van het hoogste niveau, waar de allergrootste internationale wedstrijden kunnen plaatsvinden, waar internationale teams kunnen trainen, en waar tegelijk ook jonge sporters begeleid kunnen worden in alle facetten van de schone sport die baanwielrennen heet. De infrastructuur moet sporttechnisch uitmuntend zijn, wat haar uitermate geschikt zal maken voor de snelheidsnummers van het baanwielrennen. Daarnaast zijn de architectonische kwaliteit en de ruimtelijke beleving belangrijk. Uiteraard zal de piste door de UCI gehomologeerd zijn.

 

Een sport- en turnhal

Het middenplein van deze overdekte wielerpiste zal dienstdoen als een volledig uitgeruste sporthal met vier sportvelden. Het sportcomplex voorziet een turnhal voor scholen, voor individuele sportbeoefenaars, voor sportclubs en voor organisatoren van sportevenementen, voor trainingen, stages en opleidingen.

Het sportcomplex

Het sportcomplex zal ook bestaan uit een cafetaria, verschillende vergaderzalen en een door de FIA erkende en gehomologeerde medische ruimte. In zijn totaliteit zal het complex 17.385m² groot zijn. Door de samenwerking tussen Vlaanderen, de gemeente en het circuit Zolder worden zoveel mogelijk mensen gestimuleerd, uitgenodigd, begeleid en ruimte geboden tot actieve sportbeoefening.

De openbare aanbesteding die loopt, volgt het ‘design, build and maintenance’ concept: bouwen, onderhouden en uitbaten. In juli verscheen daartoe een oproep tot kandidaten in het publicatieblad van de openbare aanbestedingen. Volgens dat bestek en de timing erin zouden de werken gerealiseerd moeten zijn in de loop van 2023.

De vzw

De vzw die instaat voor de bouw, het onderhoud en de uitbating van het complex, is samengesteld uit diverse specialisten op het vlak van beheer, administratie en sport. De voorzitter van de vereniging is Jan Peumans, die ook voorzitter is van het Vlaams Parlement; Mario Borremans, de burgemeester van Heusden-Zolder fungeert als ondervoorzitter; en Philippe Paquay, administrateur–generaal van Sport Vlaanderen, treedt in de vzw op als secretaris. Het financiële luik ervan is in handen van Sofie Eevers van Sport Vlaanderen. In de raad van bestuur zitten nog heel wat mensen met een directe link naar het wielrennen (voormalig geletruidrager Marc Wauters), naar het circuit van Zolder (Jaak Heynen, bestuurder van het vzw Terlamen) en naar sportinfrastructuur in Vlaanderen (Diederik Van Briel, afdelingshoofd sportinfrastructuur van Sport Vlaanderen).

De raad van bestuur van de vzw wil expliciet minister Muyters, LSM en de Vlaamse en Belgische wielerbonden bedanken om hun schouders mee onder dit project te zetten.

Voor meer informatie kan je terecht bij Diederik.vanbriel@sport.vlaanderen  0496 54 87 55, afdelingshoofd Infrastructuur bij Sport Vlaanderen

info sport Vlaanderen