ServiceResidentie BoCasa; Avondsymposium Dementie; aankoop en presentatie CRDL

ServiceResidentie BoCasa; Avondsymposium Dementie; aankoop en presentatie CRDL

16/09/2018

CRDL brengt bewoners ServiceResidentie BoCasa, zorgverleners en familie dichter bij elkaar.

Bolderberg (Heusden-Zolder, 20 september 2018 – 

ServiceResidentie BoCasa introduceert een nieuw interactief zorginstrument speciaal voor bewoners met dementie. Door middel van persoonlijke aandacht en lichamelijke aanraking creëert de CRDL (Cradle) een nieuwe, gelijkwaardige vorm van interactie tussen bewoners van de instelling en hun naasten. De zorginstelling heeft de CRDL mede aangeschaft door het organiseren van vele activiteiten, schenkingen en donaties. Met dank aan onze vrijwilligers, animatieteam en donateurs.

Lees verder hieronder

 

Jos Houben, Directeur ServiceResidentie BoCasa: “We hebben gekozen voor de CRDL omdat het goed aansluit bij individuele, belevingsgerichte zorg voor onze bewoners. De CRDL is een prachtige uitvinding en aanwinst in de zorg voor mensen met dementie. Het is heel ontroerend om te zien wat aanraking bij mensen teweegbrengt. De CRDL is voor onze zorgmedewerkers, maar ook voor mantelzorgers, partners en familieleden.”

Drempelverlagend
De ontwerpers van de CRDL, Dennis Schuivens en Jack Chen, zijn blij dat ServiceResidentie BoCasa het instrument inzet. Schuivens: “De zin van het leven is zorgen voor elkaar. Persoonlijke aandacht en wezenlijk contact zijn daarbij essentieel. De CRDL verlaagt de drempel tussen bewoners van zorginstellingen en hun naasten. Het instrument stimuleert contact op een speelse manier, zonder daarbij het cognitieve vermogen aan te spreken. We zijn blij dat ServiceResidentie BoCasa daar de meerwaarde van inziet.”

Contact door aanraking
De CRDL is bedoeld voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. Als twee mensen hun hand op het instrument leggen en elkaar aanraken, ontstaat een gesloten circuit. Door vasthouden, strelen en trommelen horen gebruikers een variatie aan geluiden, zoals een klaterend beekje, een trein of het ruisen van de zee. Dat roept herinneringen of emoties op die leiden tot onderlinge verbinding en contact. Zo ontstaat een nieuwe vorm van menselijke interactie. Een gesprek, ook als iemand de juiste woorden niet meer kan vinden.

Jos Houben MBA/MHA

Directeur Vulpia Vlaanderen/ServiceResidentie BoCasa