Bolderberg was aanwezig op de eerste Babbelbar.

Bolderberg was aanwezig op de eerste Babbelbar.

26/10/2023

Vanavond was er in het provinciehuis de eerste samenkomst van politiediensten, gemeentelijke diensten en coördinators van BIN WhatsApp groepen. Ook Bolderberg was vertegenwoordigd op deze brainstorming over de Politionele en Maatschappelijke Veiligheid. Binnen Bolderberg is deze WhatsApp groep bekend onder de naam WABP hetgeen staat voor WhatsApp Buurt Preventie. Deze groep heeft als doel om een extra oog te zijn van de politie. Dit kan door ongure mensen of onveilige situatie te melden in eerste instantie aan de politie en vervolgens in de WhatsApp groep. Op die manier worden de buurtbewoners verwittigd en zijn zij ook alert voor eventuele onregelmatigheden zoals diefstal, enz.

Wij konden er vaststellen dat de meeste WhatsApp groepen in Limburg een goede samenwerking hebben tussen de coördinators, de gemeente en de politie. De provincie wil hier een drijvende kracht worden om te kijken welk systeem er in de toekomst best gebruikt zal worden. Zoals nu de meesten de WhatsApp groepen gebruiken die niet door politie mogen ondersteund worden of de BIN is federaal maar niet gratis of de BIN24 hetgeen privé is en ook betalend.

Eén van de feiten die algemeen als ernstig minpunt ervaren werd, is dat er geen informatie van de politie of gemeente komt over de gemelde calamiteiten. Niemand vraagt naar de juiste toedracht. Maar wel naar algemene info die mag en kan verspreid worden. Op die manier blijft de groep levend en interessant.

Meer informatie over deze WhatsApp groepen kan je terugvinden op https://bolderberg.be/nl/dorp/wbp-bolderberg

meer info via wbp@bolderberg.be