Help Bijen voortbestaan.

Help Bijen voortbestaan.

22/04/2024

Heb je in je tuin een plekje vrij? Zaai is een mengsel van zaden voor de bijen. Deze bijenmengsels kun je vinden in alle tuincentra.

De Aziatische hoornaar is een nieuwe invasieve uitheemse soort in Vlaanderen. Ze zijn carnivoren die onze honingbijen en wilde bestuivers openen. Hierdoor komt niet alleen de biodiversiteit in gedrang, maar zelfs onze voedselproductie. De hoornaar uitroeien is helaas niet meer mogelijk. We moeten de overlast zo laag mogelijk proberen te houden. De gemeente Heusden-Zolder roept zijn inwoners op om hun steentje bij te dragen in de strijd tegen de Aziatische hoornaars. Dat doet ze door ruim 200 lokvallen te verdelen over onze inwoners, om zo de koninginnen van de Aziatische hoornaar te vangen.

Wil jij helpen? Meld je dan voor dinsdag 7 mei aan via  milieu@heusden-zolder.be  met vermelding van je naam en telefoonnummer. Alle aanvragen worden chronologisch verwerkt en afhankelijk van het aantal aanvragen, waardoor de kandidaten één of meerdere lokvallen krijgen. Bij het afhalen krijg je de nodige uitleg en afspraken mee van onze collega's.

Buiten de val krijg je ook lokstof mee. Deze kan je gemakkelijk zelf maken. Een goed klassiek recept lokmiddel bestaat uit 1/3 (goedkope) witte wijn, 1/3 blond bier, 1/3 suiker(stroop). 
Met de suiker lokken we insecten, de alcohol lusten bijen niet en wespen wel.