Domein Bovy Bolderberg: UPDATE 30-11-2019: de toekomst van het domein... volgens het beleid

Domein Bovy Bolderberg: UPDATE 30-11-2019: de toekomst van het domein... volgens het beleid

In overleg met schepen Marleen Hoydonckx, bevoegd voor o.a. toerisme, hebben we een extra dorpsraad gehouden op ma 7 oktober 2019 waarbij haar dienstverantwoordelijke Martine Stelten een desdundige uitleg gaf hoe de toekomst van het domein Bovy kan gaan zijn en hoe het domein er bv. over 10 jaar kan gaan uitzien... Zie hieronder een gebundelde samenvatting van deze toekomstplannen.

Sinds 2016 is het domein opnieuw in gemeentelijk beheer gekomen en zijn er enorme investeringen gebeurd om het domein terug levensvatbaar te maken.  Zo heeft de gemeente intussen al gezorgd voor, en geïnvesteerd in de aanleg van een (rolstoel)toegankelijk pad, gedeeltelijke vernieuwde van riolering op het binnenplein en de volledige vernieuwing van de speeltuin. Deze zomer werd de restauratie van de buitenmuren en het dak van het Herenhuis afgewerkt en dit najaar werd de start gegeven voor een grondige verbouwing van de Bistro.

De Martin De Ijsvogel- wandeling kreeg een opfrisbeurt. Het‘Hazenpad’, een verwonderwandeling voor de allerkleinsten aangelegd, werd  ontworpen en uitgevoerd door leerlingen en leerkrachten van de Gemeentelijke Academie.

We bekijken nu hoe we de andere gebouwen op het terrein stap voor stap kunnen herstellen. Om het domein ook klaar te maken voor de toekomst is het belangrijk te weten hoe we die toekomst zien. Welke functies moet het domein vervullen? Welke diensten willen we op het domein gaan aanbieden? Hoe moet het domein er over 10 jaar uitzien? Wat met het cultuurhistorische erfgoed? Om dat uit te klaren heeft het bestuur in maart 2019 beslist om een Masterplan Bovy op te maken. Dat masterplan bestaat uit 2 grote luiken: natuur en cultuurhistorische erfgoed.

Klik op "lees verder" en je kan dit document geboeid verder lezen....

 

75 figuranten voor eindejaarsfilm gemeente H-Z opnames op domein Bovy

Schitter je graag mee in ons eindejaarsfilmpje?

Op maandag 16 december maken we van Domein Bovy de gezelligste plaats van heel Heusden-Zolder. De collega’s van Team Communicatie plannen een leuk eindejaarsfilmpje en zijn daarvoor op zoek naar een 75-tal figuranten. 

Het opzet is eenvoudig: we toveren het binnenplein om tot een winterlandschap met tal van kerstbomen, vuurkorven, kerstversiering en warme chocomelk. Terwijl de sneeuw naar beneden dwarrelt, versieren onze figuranten de verschillende kerstbomen of genieten ze van de kerstsfeer. Na afloop trakteren we iedereen nog op een hartverwarmend glaasje. Bovendien gaan onze 75 figuranten naar huis met een leuke kerstmuts als aandenken.

Ben je op maandag 16 december om 17.30 uur beschikbaar en wil je graag meewerken? Schrijf je dan even in via publicaties@heusden-zolder.be of via ons e-loket. https://www.heusden-zolder.be/eloket/formulier/151/figuranten-eindejaarsfilmpje 

75 figuranten voor eindejaarsfilm gemeente H-Z opnames op domein Bovy
Bestrijden processierupsen...

Bestrijden processierupsen...

De stad Beringen is gestart met een proefproject voor de bestrijding van de processierupsen, namelijk... door bloembollen te planten die aantrekkelijk zijn voor gaasvliegen, sluipwespen en sluipvliegen die de natuurlijke bestrijders zijn van de processierups. Goed ecologisch initiatief dat door onze schepen voor milieu mogelijk gedragen wordt. Zijn antwoord:

"Over dit voorstel wat betreft bestrijden van processierupsen zullen we dit zeker in acht nemen en verder bekijken binnen onze dienst welke mogelijkheden er zijn en welke maatregelen we verder zullen/kunnen nemen zodoende dat we milieu- en natuurvriendelijker kunnen werken."

 

Bolderberg: eiken bomen Reeënlaan

Bij navraag vanuit de dorpsraad bij de bevoegde schepen Yasin Gül voor milieu/dierenwelzijn/energie/BCSD heb ik (voorzitter dorpsraad) onderstaand antwoord ontvangen.

Antwoord Yasin Gül: Na melding van een van de inwoners ben ik ter plaatse geweest (zoals gewoonlijk bij een melding), ik probeer altijd een constructieve oplossing te bieden aan de problemen die zich stellen met als vertrekpunt ‘mens – dier – natuur’. 

De kapvergunningen zijn destijds ingetrokken door de provincie. Na interne besprekingen met de verschillende diensten (milieu en werkplaats) en een aantal inwoners wonende te reeënlaan hebben we de volgende oplossing voorgesteld.

- indien nodig geacht (door de experts in huis) zullen de bomen gesnoeid worden. (in dit geval was kortwieken niet aangeraden door de diensten).

- Meermaals 6x zal de werkplaats een poetsbeurt houden om de overlast van de eikels die vallen te beperken.

De bovengenoemde maatregelen zijn ook meegedeeld door mijn milieuambtenaar aan de persoon/mijnheer wonende in de  reeënlaan.

Er zijn ook andere mensen die de bomen willen behouden hoe ze nu zijn en een deel ook niet natuurlijk.

Bij deze wil ik u dan ook bedanken voor uw bezorgdheid voor mens en natuur.

Warme oproep: Steunactie minder bedeelden

Warme oproep: Steunactie minder bedeelden

Beste handelaars, vorig jaar hebben jullie een oproep gedaan. Het zou fijn zijn als jullie dit nog eens willen doen.

We doen ook een warme oproep om te registreren als inzamelpunt.  Je kan je hiervoor aanmelden bij Wendy.Boelaers@heusden-zolder.be 

Maandelijks deelt Sint-Vincentius aan een 200-tal kansarme gezinnen in Heusden-Zolder voedselpakketten uit. Zij proberen hulp te bieden om de eerste nood op te vangen.

In de maand januari 2020 wil de gemeente in samenwerking met Sint-Vincentius een actie ‘Hoop doet geven’ organiseren. Dit wil zeggen dat van 6 tot 31 januari 2020 een aantal grote acties worden opgezet om droge voeding en verzorgingsprodukten in te zamelen binnen de gemeente.

We willen vooral de nadruk leggen op:

Droge voeding:

- melk

- bloem 

- suiker 

- olie 

- confituur 

- ontbijtgranen 

Verzorgingsprodukten:

- shampoo

- zeep

- tandpasta

Geen blik of snoep, dit wordt reeds gegeven door de voedselbank. 

Men kan dit binnenbrengen bij:

- wijkcentrum Lindeman, Galgenbergstraat 55

- zebrahuis, Waterleidingstraat 14

- wijkcentrum Halhei, Halhei 46

- seniorencentrum de Zandloper, Hesdinstraat 40

- spelotheek, Minderbroederstraat 10

- gemeentehuis (inkomhal), Heldenplein 1

- supermarkten in de gemeente

Het ingezamelde voedsel en de verzorgingsprodukten zal Sint-Vincentius verzamelen en bezorgen aan de meest kwetsbare gezinnen en personen in deze gemeente.

Wandelen met de Limburgse wandelaars uit Bolderberg

Wandel jij graag in goed en klein gezelschap?

Wij, De Limburgse wandelaars, zijn een groep wandelaars die hoofdzakelijk vanuit Bolderberg komen. Alhoewel er ook wandelaars bij zijn van Stokrooie, Hasselt, Zonhoven en zelfs Wellen. Wij wandelen elke woensdagnamiddag ergens in Limburg over een afstand van 9 tot 12 km. In de wintermaanden vertrekken we om 13u30 op de afgesproken plaats. In de zomer, als de dagen langer zijn, vertrekken we om 14u00 op de plaats van vertrek. Is de wandeling gedaan dan gaan we gezamenlijk in een plaatselijk café, of komen we naar Bolderberg, om de dorst te lessen en nog wat na te praten.

Momenteel bestaat de groep uit 14 wandelaars. Wij zijn geen club of vereniging. Alleen een groep mensen die graag gaan wandelen.

De wandelingen zijn geen standaard wandelingen maar allemaal wandelingen die zelf uitgestippeld zijn om zoveel mogelijk van de natuur te kunnen genieten en van alle mooie zichten en plekjes die Limburg rijk is. Verloren lopen doen we zeker niet, elke wandeling zit in het GPS-systeem van Francis...

Interesse om eens een wandeling mee te doen? Wil je de groep eens leren kennen? De meeste van ons zijn tussen de 60 en 70 jaar, of er net iets over.

Neem contact op met:

Francis Holsteyns via 0477/25.51.51

Ludo Steemans via 0475/45.44.39

of via wandelaars@bolderberg.be

 

Wandelen met de Limburgse wandelaars uit Bolderberg
De Bollie's bezoeken Leen's Statie.

De Bollie's bezoeken Leen's Statie.

Gisterenavond gingen de tennisdames van de groep "De Bollie" aangesloten bij TC Bolderberg naar Wijchmaal. Zij gingen er samen met hun partners een frietje eten bij de laatste uitbaters van de kantine van TC Bolderberg, namelijk Leen en Gregor. Zij baten nu in Wijchmaal een frituur uit langs het fietspad in de vroegere statie van Wijchmaal Peer. De zaak noemt dan ook heel toepasselijk "Leen's Statie". Het werd een vrolijk weerzien en de frietjes met stoofvlees smaakten nog steeds verrukkelijk.

Basisschool Bolderberg: 6de jaars nieuw project "first lego league": verhaal 4 vrijdag 22-11-2019 finaledag in Hasselt

Basisschool Bolderberg: 6de jaars nieuw project "first lego league": verhaal 4 vrijdag 22-11-2019 finaledag in Hasselt

Vrijdag 22 november grote finaledag in Hasselt op de Cordacampus voor de 6de jaars om hun prachtig werk te presenteren waar ze als team al zovele weken hun energie en kunde in gestoken hebben.

Op de foto hiernaast zie je de kinderen die intensief eraan gewerkt hebben met hun begeleidende leerkrachten Elien en Annelies.

Team RobotCreations uit het zesde leerjaar behaalde vrijdag de 'Robot Programmatie Award' op de regiofinale van 'First Lego League'!

Ze namen het op tegen 1400 jongeren van een 40-tal scholen om een opdrachtenparcours af te leggen met hun zelfgebouwde en geprogrammeerde robot en konden de prijs voor Robot Onwerp - Programmeren veilig stellen. 

Wat hield dit in ? Wel, ze hebben geprogrammeerd volgens de regels van de kunst. Elke missie, dit is een opdracht die de robot moest uitvoeren, hebben ze eerst grondig bestudeerd. Daarna het probleem opgesplitst in deelstappen en elke deelstap omgezet naar een Legoprogramma en uitvoerig gedocumenteerd. Op die manier wordt de programmacode ook begrijpbaar voor anderen. Er werd ook gebruik gemaakt van de gyrosensor. Deze sensor meet voortdurend in welke positie de robot zich bevindt. Daardoor is het mogelijk om nauwkeurig rechtdoor te rijden en de doelen te bereiken.

Een dikke proficiat aan iedereen die hieraan meewerkte, ook de leerkrachten en mensen die de kinderen bijgestaan hebben tot de personen die de mooie werktafel ineen geknutseld hebben.

Klik op "lees verder" en je ziet nog mooie foto's en een presentatievideo van hun kunnen in Hasselt.

K.Bolderberg FC: BOLDERBERG 2 –MUNSTERBILZEN 1

Zonder Dylan, Jeroen, Gert-Jan die allen door werkomstandigheden stopten is de kern van Bolderberg reeds fel uitgedund.  Valt ook midvoor Seppe met een spierblessure uit en de opgave wordt nog zwaarder.

Maar de huidige elf hebben er wel voor geknokt, misschien met minder mooi voetbal maar de punten zijn binnen en BFC zit nog in de top vijf.

Een vrijschop van Kenneth en een goedgevolgde Glenn was er als de kippen bij om de stand te openen. Munster scoorde wel de gelijkmaker na een misverstand in onze verdediging, maar Kenneth trapte droogweg de strafschop binnen, waarmee de punten in Bolderberg bleven.

K.Bolderberg FC: BOLDERBERG 2 –MUNSTERBILZEN 1
FIA Masters Historic Formula One terug op Circuit Zolder met Le Mans-prototypes

FIA Masters Historic Formula One terug op Circuit Zolder met Le Mans-prototypes

Voor heel wat autosportliefhebbers geldt de periode van de jaren zestig tot tachtig van de vorige eeuw als het gouden tijdperk van de Formule 1. Dat hebben de organisatoren van het FIA Masters Historic Formula One kampioenschap goed begrepen. Op 22 en 23 augustus 2020 komen zij terug naar Zolder. Die titelstrijd wordt betwist met F1-bolides die stammen uit de periode 1966 tot 1985, een periode die werd gedomineerd door de Cosworth DFV-motor en waarbij een creatieve autodesigner nog het verschil kon maken. De wagens in het kampioenschap worden onderverdeeld in verschillende klassen – luisterend naar ronkende namen als Stewart, Fittipaldi, Lauda of Head – en staan stuk voor stuk in de schitterende originele kleuren. Niet alleen de historische F1 zal er zijn. Er is ook plaats aan bolides die in uithoudingsraces voor autosportgeschiedenis zorgden. Het FIA Masters Historic Sports Car kampioenschap is voorbehouden aan Le Mans-prototypes en Groep 4-wagens uit de periode 1962 tot 1974. Immense motoren of kleine handige GT-bolides, u vindt het hier allemaal. Ferrari, Ford, Porsche zorgen voor een oorverdovende spektakel, maar ook Chevron, Osella of Lola dragen hun steentje bij.